Jeesus herättää uskon

by tammikuuta 22, 2017 0 kommenttia
Viime viikon evankeliumiteksti kertoi Jeesuksen ja samarialaisen naisen kohtaamisesta Sykarin kaivolla. Tämän viikon teksti (Joh. 4:39–42) kertoo tapahtumista tuon edeltävän kohtaamisen jälkeen.

Samarialainen nainen uskoi ja tunnusti Jeesuksen olevan luvattu Messias. Hän lähti kertomaan kokemuksestaan toisille, jotka halusivat itse nähdä ja kuulla Jeesusta. Evankeliumin mukaan yhä useammat uskoivat, että Hän oli todella luvattu maailman pelastaja. He sanoivat naiselle, etteivät enää uskoneet pelkästään naisen puheiden perusteella, vaan olivat itse kuulleet Jeesusta. Jeesus herätti uskon.

H.E. Wisløff kertoo kirjassaan ”Kirkkautta elämän arjessa” tapaamisestaan melkein kuuron vanhuksen kanssa pitämänsä jumalanpalveluksen jälkeen. Wisløffille oli kerrottu, että vanhus oli uskollinen kirkossakävijä. Wisløff oli osoittanut ihailunsa siitä. Vanhus vei Wisløffin paikalle, jossa hän tapasi istua. Hän osoitti alttaritaulua ja kysyi Wisløffiltä, josko tämä näki ruukun taulussa. (Taulu esitti tapaamista Sykarin kaivolla.) ”Ruukku oli tyhjä, mutta Hän täytti sen” sanoi vanhus osoittaen samalla kepillään Jeesusta. ”Minunkin astiani on tyhjä”, hän jatkoi. ”Minun on tultava Hänen luokseen, jotta saisin sen täytetyksi. Kaikkein parhainta on, kun saan polvistua Hänen jalkojensa juureen ja ottaa vastaan ehtoollisen. En kuule mitä pappi sanoo, mutta voin silti nauttia ehtoollista.” Vanhuksen kasvoit oikein kirkastuivat, kun Wisløff oli sanonut: ”Tänään olet saanut ruukkusi täyteen.” Vanhus oli nyökännyt ja jatkanut: ”Ja niin saan sen täyteen joka aamu ja ilta, kun luen ja rukoilen. Iankaikkisuudessa emme koskaan janoa, mutta minulla on kuitenkin usein jano.”

Jeesus herättää uskon – tänäänkin. Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana (Room. 10:17). Joulun seimen lapsi antoi ristinkuoleman ja ylösnousemisen kautta meille pelastuksen ja saamme tähän luottaen polvistua taakkoinemme ristin juurelle omassa kirkossamme täyttämään ruukkuamme samarialaisen naisen ja vanhuksen lailla.

Virsi 301: 1. Kirkasta, oi Kristus meille ristinuhri Golgatan, josta meille langenneille loistaa sydän Jumalan. Uskon silmä kiinnitä aina kohti ristiä. 6. Jeesus, sinun alkamasi usko on ja kilvoitus. Myös on sinun hallussasi matkan päässä vapahdus. Silloin minut uupuneen, noudat kotiin taivaaseen.

– Raija Haavisto

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.