Mitä on kristityn vapaus?

by lokakuuta 06, 2017 0 kommenttia
Johannes Kastajan ja fariseusten opetuslapset paastosivat, mutta Jeesuksen eivät. Kun Jeesukselta kysyttiin, miksi he eivät paastoa, Jeesus vastasi: ”Eivät kai häävieraat voi paastota silloin, kun sulhanen vielä on heidän kanssaan! - - Vielä tulee sekin aika, jolloin sulhanen on poissa, ja silloin, sinä päivänä he paastoavat.” (Mark. 2:18–20)

Ehkä Jeesus tarkoitti, että ilman tarkoitusta, vain tavan vuoksi, ei hänen seuraajiensa tule paastota. Silloin kun siihen on syy, he paastoavat. Monta kertaa muulloinkin Jeesus painotti, että hänen seuraajansa ovat vapaat kirjanoppineiden omatekoisista säännöistä, joita kansan piti orjallisesti noudattaa.

Kuitenkin monilla ihmisillä on käsitys, että kristittynä eläminen on täynnä kieltoja ja käskyjä. Ei saa tehdä sitä, ei saa tehdä tuota. Joku ei halua olla kristitty, koska hänen mielestään sellainen elämä on tylsää ja ilotonta. Kuitenkin monet muslimi-maahanmuuttajat ovat kääntyneet kristityiksi, Jeesuksen seuraajiksi. Eräs heistä kertoi, että nyt hän on vapaa islamin tiukoista laeista.

Apostoli Paavali neuvoi aikoinaan Galatian seurakuntalaisia: ”Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen.” (Gal. 5:1)

Raamattu opettaa, että ihminen on synnin orja niin kauan kuin hän elää ilman Jumalaa ja Vapahtajaa Jeesusta Kristusta. Galatalaiset olivat uskoon tultuaan vapautuneet synnin orjuudesta. Mutta vääriä valintoja tehden voi orjuuteen joutua uudelleen. Herra varoitti israelilaisia: ”...minä olen pannut sinun eteesi elämän ja kuoleman, siunauksen ja kirouksen. Niin valitse siis elämä...” (5. Moos. 30:19)

Kristitty on vapaa valitsemaan elämänsä suunnan. Hänen ei tarvitse orjallisesti suorittaa elämässään tiettyjä rituaaleja. Ei myöskään pidä valita väärin ja lähteä sille tielle, joka johtaa jälleen synnin orjuuteen. Jeesus opasti seuraajiaan: ”Jos te pysytte uskollisina minun sanalleni, te olette todella opetuslapsiani. Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita.” (Joh. 8:31–32)

Kun ihminen lähtee seuraamaan Jeesusta, Pyhä Henki antaa halun Jumalan tahdon mukaiseen elämään. Kieltäytyminen Jumalan sanan vastaisesta elämästä ei tarkoita kieltoja ja käskyjä, vaan vapautta ja halua valita oikein. Apostoli Paavali neuvoo: ’"Kaikki on minulle luvallista" – mutta kaikki ei ole hyödyksi. "Kaikki on minulle luvallista" – mutta en saa antaa minkään hallita itseäni.’ (1. Kor. 6:12)

Kristitty ei siis tottele Jumalan tahtoa pakosta, vaan mielellään, iloisin ja vapain sydämin.

– Heikki Koskela

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.