Elämän kynttilät

by helmikuuta 04, 2021 0 kommenttia

Elämää verrataan eri tavoin kynttilöihin. Kynttilä on elämän liekki, kynttilä lyhenee vähän kerrallaan. Joku polttaa kynttilää molemmista päistä. Kynttilä sammuu ennen aikojaan. Kynttilä alkaa valuttaa, sotkee ja palaa loppuun nopeasti.

Kynttilän rinnalle on tullut led-kynttilä, joka ei kulu, ei valuta ja palaa pitkään. Se jopa näyttää oikealta kynttilältä. Kun pariston vaihtaa, se on taas käyttövalmis.

Kuvaako led-kynttilä elämää? Kaikki jatkuu tasaisesti ja muuttumattomana. Sitten ladataan ja taas elämä jatkuu entisellään. Osalle aikuisista ihmisistä näyttää tämän suuntainen ajattelutapa olevan luontaista.

Onko elämä kuitenkin perinteisen kynttilän näköistä? Kynttilä kuluu poltettaessa. Kynttilöissä on yksilöeroja ja ne sisältävät myös yllätyksiä. Elämän eteneminen ja kuluminen konkretisoituu kynttilän palamisen ja kulumisen kautta. Monet nuoret odottavat oman kynttilänsä osalta uusia mahdollisuuksia. Aivan samoin moni iäkkäämpi etsii realistista suhtautumista elämän etenemiseen ja omaan ikääntymiseen.

Kastekynttilä on lapsuuden ja nuoruuden kynttilä. Olen monesti jutellut sen polttamisesta ja kannustanut sen käyttämiseen lapsen kasvun vuosina ja polttamaan sen loppuun konfirmaatiopäivänä. Kynttilä muistuttaa kasteen merkityksestä ja konfirmaation jälkeen saadaan olla täysivaltaisia seurakunnan jäseniä.

Elämän toisessa päässä on sitten muistokynttilä, joka saa paikan pöydältä tai piirongin päältä läheisen kuoleman jälkeen. Ensin se palaa päivittäin ja sitten vähän kerrallaan harventuen. Se kertoo yhdessä eletyn elämän arvosta.

Ensi sunnuntai on Kynttilänpäivä ja se kertoo Jeesus-lapsesta temppelissä runsaan kuukauden ikäisenä. Siellä kohtasivat nuori perhe ja hyvin iäkäs Samuel. Hän otti Jeesus-lapsen syliinsä ja siunasi hänet elämää varten. Samuel tiesi, että tässä on hänen elämänsä viimeinen huippukohta. Hän tiesi, että hänen sylissään on taivaallinen lupaus elämän valosta. Lapsuuden kynttilä ja vanhuuden kynttilä kohtasivat toisensa.

 

Heikki Sariola

kirkkoherra

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.