Arvon mekin ansaitsemme

by tammikuuta 28, 2021 0 kommenttia

Tänä vuonna ei taida olla kovin monia työmarkkinaneuvotteluita menossa. Ainakin monella alalla ovat sopimukset voimassa. Sovussa ja työrauhan vallitessa tietysti on hyvä tehdäkin työtä, varsinkin näin poikkeusaikana. Jatkuvaa neuvonpitoa ja yhteistoimintaa toki työpaikoilla tarvitaan aina. 


Tuleva sunnuntai kääntää kirkkovuodessa katseen kohti pääsiäistä edeltävää ja tuhkakeskiviikosta alkavaa paastonaikaa. Luulen, että vuorossa olevaa evankeliumikatkelmaa kun lähtisi työmarkkinaneuvotteluihin soveltamaan, ei yleislakkokaan olisi kaukana: ”Kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä, sanokaa: ’Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään.’” 


Kenenkään kynnysmatoksi ei pidä suostua. Evankeliumin tähtäyspiste onkin ihan muualla: Meillä on todellisia velvollisuuksia toisiamme kohtaan. Olemme olemassa toisia varten; muut ihmiset eivät ole minun palvelijoitani, vaan minun kuuluu tukea toisia. Itsekkyydestä, rakkaudettomuudesta ja väkivallasta kärsivä maailma kaipaa minua. Tätä muistutusta tarvitsen jatkuvasti, etten unohda.
  
”Tein vain sen, mikä minun kuului tehdä”, on oikea perusasenne suhteessa toiseen ihmiseen; työmarkkinapöydässä tarvitaan molemminpuolista vastaantuloa. Helmikuussa alkavan Yhteisvastuukeräyksen myötä voimme yhteisönä kysyä, mitä olemme velvolliset tekemään vähävaraisten ikäihmisten hyväksi. Ei kukaan selviä ilman toista. 


Ihmiselle on luontaista kysyä, milloin ja mitä tekemällä olen riittävän hyvä ollakseni arvokas. Ehkä olennaisempaa olisi silti kysyä, milloin ja mitä tekemällä voisin vaikuttaa niin, että toinen ihminen kokisi olevansa arvokas. Lahja tulee aina ulkoapäin. Arvokkaaksi tullaan ilman omia ansioita, toisen varassa. Jumalan varassa. Kristillisessä kielessä puhumme armosta.  
Armo on ansaittua, mutta ei meidän ansaitsemaamme. Sitä on ansaitsematon armo.
 
Rami Niemi
Jalasjärven aluekappalainen
Kurikan seurakunta


Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.