Tuunattu lähimmäinen

by elokuuta 29, 2016 0 kommenttia

Raamatun kertomusta Laupiaasta Samarialaisesta voidaan tulkita monella tavalla. Pahoinpideltyä miestä auttoi vasta kolmas paikalle tullut. Pappi ja leeviläinen kulkivat ohi. Syrjitty samarialainen vei ryöstetyn majataloon, maksoi laskun ja lupasi korvata suuremmatkin kulut. Nykysuomeksi: hän antoi maksusitoumuksen ja hoitotakuun.

Onko laupiaita samarialaisia tämän päivän Suomessa? Laupeus ja pyyteettömyys eivät kuulu muotisanoihin.

Keskustelemme, ovatko turvapaikanhakijat todella hengenhädässä vai onko maahanmuuttoon jokin muu syy. Sosiaalinen media on välittänyt väärän kuvan Suomesta. Suomessa on taloudellisissa vaikeuksissa olevia, työttömiä ja syrjäytyneitä. Leipäjonot täyttyvät. Ruuhkavuosien lapsiperheet ja omaishoitajat tarvitsevat tukea. Monipuolinen arjen apu on tarpeen. Valtiolla, kunnilla ja seurakunnilla on omat organisaationsa. Vapaaehtoistyöntekijät ja kansalaisjärjestöt ovat mukana. Teemme laskelmia, ketä kannattaa auttaa, kenestä on eniten hyötyä.

Lainoppinut kysyi, miten hän saisi iankaikkisen elämän. Luukkaan evankeliumin mukaan Jeesus vastasi: ”Rakastamalla Jumalaa ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Tämä on vaikea kohta toteutettavaksi. Jumalaa tuunataan oman mielen mukaiseksi ja omaa itseä tuunataan. Samaan kaavaan kuuluu lähimmäisen tarkka määrittely. Lähimmäiselläkin on laatukriteerit.

Kuka sitten on lähipiirin lähimmäinen? Kuka on valmis kuuntelemaan, auttamaan arjessa, tuomaan iloa ja toivoa? Kuka on valmis auttamaan ilman oman edun tavoittelua. Riittää kysymys, mitä kuuluu…

Syyrialaisesta pikkupojasta tuli pakolaisuuden ikoni muutamassa tunnissa 3.9.2015. Kuva Turkin rannikolle ajautuneesta lapsesta pysäytti ja syöpyi sydämiin. Syyrialaispoika liittyy samaan kuvasarjaan kuin Biafran sodan nälkiintyneet lapset, suomalaiset sotalapset nimilappu kaulassa, karjalaiset evakkolapset sotaa pakenemassa. Kaikki sotaan syyttömiä. Laupiaalla samarialaisella on paljon työtä.


– Tuula Ketola

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.