Uudenvuodenlupauksia

by tammikuuta 01, 2017 0 kommenttia
Uudenvuodenyönä toinen toistaan hienommat ilotulitusraketit valaisevat pimeää taivasta. Monet valvovat, ihailevat raketteja ja toivottavat toisilleen: ”Hyvää uutta vuotta!” Tekstiviestejä lähetellään niin paljon, että ne ruuhkautuvat ja osa viesteistä tulee perille viiveellä. Vuoden vaihtuessa uuteen on jotain erityistä; ilmassa on toiveita ja odotuksia tulevan vuoden suhteen, ja uudenvuodenlupauksiakin tehdään, vaikka ei ehkä aina niin tosissaan.

Nyt vuodenvaihteessa me käymme vuoteen 2017, joka on oikeasti tavallisuudesta poikkeava vuosi. Suomi itsenäisenä maana täyttää 100 vuotta ja kirkossa on meneillään reformaation 500-vuotismerkkivuosi. Nämä kaksi merkittävää asiaa antavat aihetta moniin tapahtumiin, seminaareihin ja juhliin sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Uusi vuosi antaa lupauksen ja tilaisuuden elämän perusasioiden äärelle pysähtymiseen. – Millainen on Suomi tänään? Mitä on olla suomalainen? Mikä on evankelis-luterilainen kirkko? Mitä on luterilaisuus? Mitä on suomalainen usko?

Kirkossa aloitamme uutta vuotta ”Jeesuksen nimessä”, joka on Uudenvuodenpäivän aihe. Jeesus-nimi tarkoittaa ”Herra on apu, Herra pelastaa”. Tiedämme, ketä rukoilla, kun on hätä. Jeesuksen uudenvuodenlupaus meille lukee Raamatussa: ”Minä menen Isän luo, ja mitä ikinä te pyydätte minun nimessäni, sen minä teen, jotta Isän kirkkaus tulisi julki Pojassa. Mitä te minun nimeeni vedoten pyydätte minulta, sen minä teen.” (Joh. 14) Paljon luvattu!

Jeesus-nimi ei ole taikasana eikä loitsu. Jos Jeesus-nimeä käyttää rukouksessa, niin silloin myös uskoo häneen ja kuuntelee hänen puhettaan ja ohjaustaan. Tärkein elämänohje, jonka Jeesus antoi, oli: ”Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Mikään, mitä teemme tai pyydämme, ei pitäisi mennä ohi tai yli tämän periaatteen eikä ainakaan olla sen kanssa ristiriidassa. Silloin, kun asiat eivät mene niin kuin itse toivoisi, rukouksen jälkeenkään, niin ne on kuitenkin helpompi kantaa, kun elämän voi ottaa ikään kuin Jumalan kädestä, hänen läsnäoloonsa luottaen.

Raketit tuovat valoa ja väriä yötaivaalle. Taivaan Isän kirkkaus näkyy Jeesuksessa. Vaikka tämä maailma on monessa mielessä pimeä ja pelottavakin paikka, elämän valo, joka on Jeesuksessa, löytää luoksemme rukouksessa ja uskossa. Sitä valoa ei mikään voi sammuttaa, sillä se tulee taivaasta, tämän maailman ulkopuolelta. Tuleva vuosi on lupausta täynnä.

Aija Niemelä, Kurikan aluekappalainen

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.