Millainen on hyvä osa?

by maaliskuuta 10, 2017 0 kommenttia
Luukkaan evankeliumin kertomus Martasta ja Mariasta on monelle tuttu. Martta emännöi ja häärää minkä ehtii, mutta Maria vain on ja istuu, keskittyy kuuntelemaan Jeesusta. Kun Martta mainitsee asiasta, Jeesus sanoo hänelle: ”Martta, Martta, sinä huolehdit ja hätäilet niin monista asioista. Vain yksi on tarpeen. Maria on valinnut hyvän osan, eikä sitä oteta häneltä pois.”

Perinteisesti näitä Jeesuksen sanoja on tulkittu niin, että hengellinen ja mietiskelyyn keskittyvä elämäntapa olisi parempi kuin käytännön asioista huolehtiva ja maallisiin asioihin perehtynyt. Silloin unohdetaan Jeesuksen oma esimerkki. Eihän hän jäänyt autiomaahan elämään erakkona, vaan kulki ihmisten keskellä toimien ja opettaen. Jeesus muistutti Marttaa siitä, että kaiken kiireenkin keskellä on hyvä välillä levähtää ja kääntyä Jumalan puoleen.

Jos Marttaa ja Mariaa tulkitaan esimerkkeinä naisten erilaisista rooleista, kuinka moni suomalainen nainen samaistuu paremmin Marttaan kuin Mariaan? Suomalaiset naiset ovat aina olleet ahkeria, toimeliaita ja aikaansaavia. Monet talkoot ja tapahtumat olisivat jääneet ilman ruokahuoltoa, jos naiset olisivat jääneet kotiin mietiskelemään. Onhan meillä kansalaisjärjestökin, joka on nimetty Martan mukaan. Emmekä me suomalaiset naiset ole tunnettuja ainoastaan keittotaidoistamme, vaan meitä luonnehditaan vahvoiksi, itsenäisiksi ja rohkeiksi.

Jos me uskoisimme pyhimyksiin kuten katolilaiset, Martta olisi varmasti suomalaisten naisten suojeluspyhimys. Meidän onneksemme me emme tarvitse suojeluspyhimyksiä, sillä me saamme käydä Kristuksen jalkojen juureen lepäämään, kuin Maria. Jeesus muistutti Marttaa siitä, ja haluaa muistuttaa myös meitä. Lepää välillä ja ota vastaan, mitä Kristuksella on annettavanaan, se on hyvä osa. Tietenkään tämä ei koske pelkästään naisia.

– Mari Saikkonen, Kurikan seurakunnan pastori

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.