Palmusunnuntaina

by huhtikuuta 07, 2017 0 kommenttia
Joh 12:1-8 Jeesus voidellaan Betaniassa: "Kuusi päivää ennen pääsiäistä Jeesus tuli Betaniaan, missä hänen kuolleista herättämänsä Lasarus asui. Jeesukselle tarjottiin siellä ateria. Martta palveli vieraita, ja Lasarus oli yksi Jeesuksen pöytäkumppaneista. Maria otti täyden pullon aitoa, hyvin kallista nardusöljyä, voiteli Jeesuksen jalat ja kuivasi ne hiuksillaan. Koko huone tuli täyteen voiteen tuoksua. Juudas Iskariot, joka oli Jeesuksen opetuslapsi ja josta sitten tuli hänen kavaltajansa, sanoi silloin: "Miksei tuota voidetta myyty kolmestasadasta denaarista? Rahat olisi voitu antaa köyhille." Tätä hän ei kuitenkaan sanonut siksi, että olisi välittänyt köyhistä, vaan siksi, että oli varas. Yhteinen kukkaro oli hänen hallussaan, ja hän piti siihen pantuja rahoja ominaan. Jeesus sanoi Juudakselle: "Anna hänen olla, hän tekee tämän hautaamistani varten. Köyhät teillä on luonanne aina, mutta minua teillä ei aina ole."

Jeesus antaa Marian voidella jalkansa kalliilla öljyllä ja puolustaa häntä Juudas Iskariotin paheksuntaa vastaan sanomalla "Köyhät teillä on luonanne aina, mutta minua teillä ei aina ole."
Niin - köyhyys ei ole todellakaan mihinkään kadonnut, mutta Jeesus oli ainutlaatuinen, täydellisen ihmisen esikuva, jota moni valtaa hamuava kadehti.

Jeesuksen elämisen esimerkki ja kuolema antaa meille sellaista toivoa ja runsautta, mitä ei voi rahassa mitata - sen Maria ymmärsi ja halusi arvostuksensa myös konkreettisesti osoittaa.
Kuinka usein puemmekaan omat itsekkäät, kateuden värittämät vaatimuksemme laupeuden kaapuun ja sitten julmasti syyllistämme aidosti hyvyyttä ympäristöönsä lisääviä ja yritteliäitä lähimmäisiämme.

Jokainen tarvitsee rohkaisua ja arvostusta, varsinkin jos joutuu kohtaamaan vaikeuksia ja koettelemuksia. Jeesus tiesi, mikä häntä odotti ja salli Marian osoittaa arvostuksensa.

Rahallisesti köyhiä emme pysty maailmasta politiikan tai hyvinvointiyhteiskunnan keinoin poistamaan, koska tällaisen köyhyyden juuret ovat syvällä. Vielä suurempaa köyhyyttä on sydämen köyhyys, mikä ei riipu ollenkaan varallisuudesta tai tuloista.

Kaikki, jotka edes yrittävät tehdä oman osansa ja tuntevat oman vastuunsa paremman huomisen luomisesta, ansaitsevat arvostuksemme. Jokainen kaipaa myös nähdyksi, kuulluksi ja huomioiduksi tulemista jaksaakseen tehdä oman osansa tässä haasteiden maailmassa.

Tätä kirjoittaessani huomaan, että kuten moni muukin yrittäjä, olen oman yrittäjyyteni luonut sellaiseksi, missä saan ilon ammattitaitoni avulla arvojeni mukaisesti "voidella asiakkaitteni jalat" niin, että he keveimmin askelin ja kirkkaammin ajatuksin voisivat kohdata omat vastuunsa sekä elämänsä ja työnsä haasteet ja koettelemukset.

Marian esimerkki ja Jeesuksen rohkaisu ohjaa; elämämme arvokkaimmat ja tärkeimmät ihmiset ansaitsevat tulla voidelluiksi ja voimaannutetuiksi arvokkaalla "öljyllä" jaksaakseen jatkaa.

Kunpa jokainen, myös monin eri tavoin köyhäksikin itsensä kokeva, saisi tuon rakkauden runsauden ja voiman kokea. Se on voima, minkä avulla jokainen pystyy omasta "köyhyydestään" nousemaan!

Raamatun suurista viisauksista kiitollisena
– Kaija Heittola

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.