Kuninkaasi tulee nöyränä

by marraskuuta 26, 2020 0 kommenttia

 

Jeesus oli opetuslastensa kanssa matkalla Galileasta Jerusalemiin viettämään pääsiäistä. Tie kulki Jerikon, Beetfageen ja Betanian kautta Öljymäelle, joka on itään Jerusalemista. Hän lähetti sieltä kaksi opetuslasta läheiseen kylään: ”Kun tulette sinne, te löydätte kiinni sidotun aasinvarsan, jonka selässä yksikään ihminen ei ole vielä istunut. Päästäkää se irti ja tuokaa tänne. Jos joku kysyy teiltä, miksi te päästätte sen, vastatkaa näin: ’Herra tarvitsee sitä’.” (Lk.19:30 -31)

Tapahtui, kuten Jeesus oli etukäteen sanonut. Jeesus toteutti tässä tilanteessa jo yli viisisataa vuotta aikaisemmin toimineen profeetta Sakarjan ennustuksen: ”Iloitse suuresti, tytär Siion, huuda riemusta, tytär Jerusalem. Katso kuninkaasi tulee sinun luoksesi! Hän on vanhurskas, hän pelastaa; hän on nöyrä, hän ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla.” (Sak.9:9)

Sakarjalle Jumala oli näyttänyt kaukana tulevaisuudessa tapahtuvan Israelin Kuninkaan tulon Jerusalemiin. Hän ei tule kuninkaallisella loistoratsulla upeissa vaatteissa, vaan nöyränä, aasinvarsalla ratsastaen. Jumalan toiminnalle on tyypillistä se, että hän ei valitse niinkään maan mahtavia, kuninkaita ja ylimyksiä, vaan tavallista kansaa edustavia ihmisiä. Itse Jumalan Poika, Jeesus Kristus saapuu pyhään kaupunkiin vaatimattomasti aasilla ratsastaen.

Mutta tuossa hetkessä hän on suuressa kansan suosiossa: ”Suurin osa kansasta levitti tielle vaatteitaan, toiset taas katkoivat puista oksia ja levittivät niitä tielle...Kansanjoukot huusivat: ’Hoosianna Daavidin Pojalle! Siunattu olkoon hän, joka tulee Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa!” (Mt.21:8 -9)

Jeesuksella on Raamatussa monia nimiä, joista tässä mainitaan Daavidin Poika. Jeesus oli äitinsä Marian ja isäpuolensa Joosefin kautta kuningas Daavidin sukua. Kansa oli haltioissaan, mutta fariseukset olivat happamia. Tänäänkään kaikki eivät ole innoissaan Jeesuksesta. Niinpä Hoosianna -huudot vaihtuivat muutaman päivän kuluttua Ristiinnaulitse -huudoiksi. Äänekäs kansanjoukko sai huudoillaan maaherra  Pilatuksen suostumaan ylipappien vaatimukseen. Samalla he tietämättään toteuttivat Jumalan pelastussuunnitelman naulitessaan Jumalan Pojan ristille. Jeesuksen tehtävänä tuolloin olikin, ei kuninkuus, vaan syntiemme sovitus. 

”Niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainoan Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh.3:16)

Jouluaika alkaa adventista. Adventti tarkoittaa odotusta.  Valmistaudumme viettämään  Jeesuksen syntymäjuhlaa, joulua. Ensimmäisestä joulusta on kulunut noin 2020 vuotta. Toisaalta kristityt odottavat hänen toista tulemistaan. Ei enää pienenä vauvana Beetlehemin seimeen, vaan kunnian Kuninkaana, jolla on kaikki valta. Hänen valtakunnassaan on vielä tilaa. Tänään hänen sanomansa meille syntiin langenneen ja levottoman maailman keskellä on:

”Tulkaa minun luokseni, kaikki te, jotka teette raskasta työtä ja kannatte taakkoja, niin minä annan teille levon.” (Mt.11:28)

 

HEIKKI KOSKELA


Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.