Veljiä ja sisaria kaikki

by elokuuta 19, 2021 0 kommenttia

Te olette kaikki veljiä”, sanoo Jeesus tämän viikon evankeliumissa. Yleisemmin viikon teema kutsuu meitä tutkimaan itseämme. Aihetta voi lähestyä kahdesta suunnasta: Yhtäältä on rehellisesti tutkittava omaatuntoaan ja omaa elämänvaellustaan; itseriittoinen ja itsekeskeinen elämäntapa vääristää suhteemme toisiin ihmisiin, myös ja ennen muuta Jumalaan ja siten itseemme. Toisaalta ihmisen on kysyttävä, kuka minä oikeastaan olen. On sanottu niinkin, että nykyajan länsimainen ihminen etsii jatkuvasti vastausta tuohon kysymykseen. Ja toki sitä on etsittäväkin: ihminen kaipaa jotain, johon kiinnittyä. Lopulta emme voi elää oman itsemme varassa. Emme voi itse luoda itseämme, vaikka mainosmiehet monesti tuntuvat näin meille kertovankin. Kiinnikohtaa on etsittävä jostain, joka ylittää yksittäisen ihmisen. 

 

Kun rakennamme identiteettiämme eli vastaamme siihen, kuka minä olen, pysähdymme monesti siihen, keitä ovat vanhempani ja mikä on sukuni tarina. Nämä tietysti ovat tärkeitä tekijöitä elämämme kannalta. Jeesus kuitenkin kutsuu meitä katsomaan eteläpohjalaisuutta tai suomalaisuutta – tai aatteellis-poliittista, jopa uskonnollista vakaumusta kauemmas: alkuperäämme. ”Te olette kaikki veljiä”.  

 

Raamatun mukaan jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvan eli Kristuksen mukaan. Jeesukseen katsomalla näemme, millaisiksi meidät on tarkoitettu ja millaisia pohjimmiltaan, sielumme pohjassa, olemme: Jumalan kuvia. Kristillinen usko tarjoaa itseään etsivälle ihmiselle pysyvän vastauksen: pohjimmiltani eli kaiken yksilöhistoriani takana olen se ihminen, jonka näen katsomalla ristiinnaulittiin Nasaretin mestariin. Ihminen vierelläni jakaa kanssani pohjimmiltaan saman ihmisyyden, jonka minäkin jaan – ihmisyyden, jonka alkuperä on Jumalan ainoa Poika. Siksi hän on minun veljeni ja sisareni. 

 

Kristitty on se, joka on tullut tietoiseksi tästä ja lähtenyt kasteen kautta kulkemaan kohti päämäärää: Jumalan valtakuntaa, jossa Kristus hallitsee kaikkea kaikessa, siis myös minussa. Mille polulle meitä tänään kutsutaan? Kuka veljeni ja sisareni tänään tarvitsee minua? 

 

Rami Niemi
Jalasjärven kappalainen
Kurikan seurakunta 

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.