Usko ja epäusko

by lokakuuta 07, 2021 0 kommenttia

 Mitä usko on? Usko on luottamista ja turvautumista Jumalaan, Jumalan olemassaolon tunnustamista. Usko on Jumalan työtä meissä, lahja. Usko on henkilökohtainen vakaumus, myönteinen vastaus Jumalan kutsuun. Epäusko on uskon vastakohta, tietoinen päätös kääntyä pois Jumalasta, olla etsimättä yhteyttä Jumalaan, haluttomuutta ottaa vastaan Jumalan armoa ja rakkautta.

Usko näkee Jeesuksessa Jumalan Pojan, jolla on valta tehdä Jumalan tekoja. Elinaikanaan Jeesusta epäiltiin, hänen sanoihinsa ja tekoihinsa loukkaannuttiin tai ne torjuttiin. Epäuskoiset pitivät häntä kansan villitsijänä. Usko ja epäusko taistelevat tänäkin päivänä kristityn sydämessä. Jeesuksen seuraaja joutuu arvioimaan oman uskonsa perusteita.

Minun on vaikea uskoa sellaista mitä ei näe. Miten voin olla varma siitä, että sinä olet olemassa, Jumala, kun sinua ei näy? Toisaalta tiedän, että monet sellaiset asiat, joita en ole nähnyt, ovat kuitenkin varmasti olemassa. Minun olisi helpompi uskoa sinuun, Jumala, jos näkisin sinusta edes jotain. Onko se mahdollista? Voisitko jotenkin vastata minulle? Kyllä minä tiedän, ettei sinun olemassaolosi ole minun uskomisestani kiinni. Mutta uskothan, että minä tahtoisin uskoa sinuun. (Kotien rukouskirja)

Epäily ei ole epäuskoa. Epäily on kipuilua vaikeiden asioiden kanssa. Meistä jokainen kohtaa elämässään hetkiä, jotka laittavat kysymään, onko Jumalaa olemassa tai mitä Hän kaikella tarkoittaa. Kun suhde Jumalaan lujittuu, epäilykset voivat hälvetä. Jeesuskin vakuuttaa, että jokainen, joka tahtoo noudattaa hänen tahtoaan, pääsee kyllä selville siitä, ovatko hänen opetuksensa lähtöisin Jumalasta vai puhuuko hän omiaan (Joh. 7:17).

Usko on avara maisema, joka aukeaa kalliolta kaikkiin ilmansuuntiin. Usko on tuuli, joka puhaltaa sinut liikkeelle yhä uudestaan, paikkoihin, joista et ole osannut edes unelmoida, maailmoihin, joihin tällä hetkellä et luulisi koskaan joutuvasi, luo ihmisten, joihin et arvaisi koskaan tutustuvasti. Usko on ääni, joka kuiskaa määrätietoisesti: lähde matkaan! Lähde matkaan, vaikka et tiedä, minne tie sinut johtaa. Lähde matkaan, kysymättä, mitä se tulee sinulle maksamaan. (Anne-Mari Kaskinen)

Heli Leppälä

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.