Maailman yksinkertaisin laki

by tammikuuta 20, 2022 0 kommenttia

 

Jos oikeustieteen opiskelija valmistautuu tenttiin lukemalla pari vuotta vanhaa lakikirjaa, hän saattaa reputtaa tentin vanhentuneen tiedon vuoksi. Joka vuosi julkaistaan uusi painos Suomen laista, useammassa satojen sivujen niteessä. Myös viime aikoina on ollut puhetta useista erilaisista muutoksista lakiin, mitä pitäisi kriminalisoida, mitä rajoittaa ja mitä sallia. Me ihmiset tarvitsemme sääntöjä, joiden mukaan elää, mutta kun luomme ne säännöt itse, vastuu niiden sisällöstä on meillä itsellämme.

 

Jeesuksen ajan lainoppineilla oli kymmenen käskyn lain lisäksi tutkittavinaan 613 määräystä, joista 248 oli käskyä ja 365 kieltoa. Nämä olivat pääosin peräisin Mooseksen kirjoista, ja niitä pidettiin Jumalan asettamana lakina. Nuhteeton kansalainen oli myös hyvä uskovainen. Eräs lainopettaja kysyi Jeesukselta mikä käsky on kaikkein tärkein. Mikä on lain ydin, joka sisältyy jokaiseen käskyyn ja kieltoon? Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi. Ja rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näitä suurempaa käskyä ei ole.

 

Rakkauden kaksoiskäsky on yksinkertainen ja muuttumaton. Sen sisältö ei ole meidän vastuullamme, ja se on helposti ymmärrettävä. Uskova ei välttämättä ole aina nuhteeton kansalainen tai aina uskossaan horjumaton, mutta tämä käsky pitää oikealla tiellä. Rakasta Jumalaa ja rakasta lähimmäistäsi.

 

Mari Saikkonen

Seurakuntapastori Kurikan seurakunta

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.