Tähären tähären

by tammikuuta 05, 2022 0 kommenttia

 

Oletko sattunut adventti- ja jouluaikana seuraamaan Kurikan seurakunnan Youtube-kanavan Tähden tähden -videoitten sarjaa? Leikkisä nimi pyrkii lyhyydessään viestimään sitä, että kaikki kirkon elämä on olemassa ”tähden tähden” eli siksi, että Jeesuksessa Jumala syntyi ihmiseksi. Tähtihän liittyy asiaan loppiaisen evankeliumin kautta: itämaan tietäjät tulivat Jeesuksen luo tähden johdattamana. 

 

Itämaan tietäjiin liittyy paljon legendanomaista aineistoa. Monissa Suomessakin suosituissa lauluissa heidät esitetään kuninkaina. Jonkin verran varoja tietysti piti olla, että oli varaa tuoda lahjoina suitsuketta, kultaa ja mirhaa. Vaikka esimerkiksi ”kolmen kuninkaan marssi” on vetävä kappale, ei Matteuksen käyttämä termi silti oikeastaan viittaa hallitusmiehiin. Enemmänkin kyse oli oppineista tai ”viisaista”, kenties jonkinlaisen persialaisen papiston edustajista, joille tähdet ja niitten tulkinta olivat ammattitaidon ydintä. 

 

Vaikka tietäjien tausta ja identiteetti jäävät väistämättä hämärän peittoon, on kertomuksen sanoma selvä: Tietäjät ovat kuva kaikissa kulttuureissa ilmenevästä totuuden etsinnästä, joka on valmis ylittämään totutut rajat. Oppaana toiminut tähti kertoo syvimmältään siitä, että koko luotu maailmankaikkeus puhuu Kristuksesta. 

 

Toisaalta idän viisaat kuvaavat ihmiskunnan uskonnollisen ja filosofisen viisauden suuntautumista kohti historian keskusta, Jeesus Nasaretilaista, seimen lasta. Aivan perille saakka inhimillinen viisaus ja kansojen uskonnolliset kokemukset eivät kanna; lopullisen suunnan antavat Israelin pyhät kirjoitukset, Jumalan armo. 

 

”Kulkeissain mä tiellä nähdä sain ne kolme kuningasta vieraan maan”. Olivatpa tietäjät lopulta kuninkaita tai eivät, he ovat seimelle johtavan kansojen vaelluksen alku. Jeesus on syntynyt maailmaan kootakseen yhteen kaikki kansat ja kulttuurit; Jumalan valtakunnassa ei ole syntyperään perustuvia eroja. 

 

Ja ehkä valkeankin kuninkaan olisi taas aika laskea kruununsa ”lapsen pienoisen” eteen. 

 

Rami Niemi
Jalasjärven kappalainen 

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.