Totta minulle

by elokuuta 04, 2017 0 kommenttia
Tuntuu hyvältä lukea paikallislehteä. Paikallislehdessä kaikki jutut ovat läheltä. Usein niissä on itsekin ollut osallisena, tai ainakin ne koskettavat paikkakuntalaista läheisesti. Ne ovat niin läheltä, että niiden totuudenmukaisuutta ei tarvitse epäillä. Asiat voi varmistaa nopeasti ja monet ihmiset ovat tuttuja. Jopa toimittajat tunnetaan, heihin luotetaan.

Toisin on muun median kanssa. Enää ei voi olla varma uutisten totuudenmukaisuudesta. Oikealtakin näyttävät uutiset saattavat sisältää muunneltua totuutta tai suorastaan valetta. Julkaistuna tekstinä se muuttuu pahaa aavistamattomalle lukijalle todeksi. Mikä on totta, mikä on totuus?

Pian alkavat taas koulut. Haikein mielin lähetämme kirkossakin lapsiamme koulutielle. Rukoilemme Totuuden Henkeä johtamaan heitä ja siunaamaan kaiken tiedon. Mitä pidemmälle koulutie etenee, sitä enemmän opiskellaan epäilemään ja koettelemaan kaikkea tietoa. Näin on syytäkin. Se on kaiken tieteellisen tiedon lähtökohta. Mutta ihmistä kaihertaa silti myös kysymys, voiko mihinkään enää luottaa? Onko totuutta edes olemassa?

Ihmiskunta on etsinyt totuutta kautta aikojen. Pilatuskin kysyi totuudesta Jeesukselta. Jeesus ei hänelle vastannut. Vai vastasiko sittenkin? Kenties riitti, että katsoi Jeesukseen. Olihan Jeesus aiemmin sanonut itse olevansa tie, totuus ja elämä. Silti totuus ihmisestä, totuus minusta itsestä, on vaikea kohdata. Peilistä emme sitä näe, vaikka nykyään niin ajatellaankin – minun ajatukseni on totta minulle, ja sinun ajatuksesi on sinun totuutesi. Totuus ei ole minun omat ajatukseni. Peilistä näkyvä totuus on, että minä olen syntinen. Se kuva on vaikea hyväksyä. Onneksi Jeesus ei ole peili, hän on totuus. Vasta Totuuden Hengen valossa uskaltaa tunnustaa sen, että minä tarvitsen Jeesusta.

Näitä asioita on hyvä pohtia ensi pyhänä kirkossa, Pyhän Hengen opastuksella. Sillä Lutherin mukaan Pyhä Henki ei ole epäilijä:

Pyhä Henki ei ole skeptikko eikä
hän ole sydämiimme kirjoittanut
epäiltäviä asioita tai mielipiteitä,
vaan varmoja totuuksia, jotka ovat
itse elämääkin ja kaikkea kokemusta varmempia ja lujempia.
(Luther: Sidottu ratkaisuvalta)

– Jani Latva-Nikkola, Jalasjärven aluekappalainen

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.