Tyhjä ehtoollispöytä

by huhtikuuta 09, 2020 0 kommenttia
Kiirastorstai-ilta on perinteinen ajankohta viettää ehtoollista. Seurakunta kokoontuu muistelemaan, miten Jeesus asetti ehtoollisen. Samalla saa itse liittyä kristittyjen yhteiseen juhlaan. Jeesus antaa itsensä lahjana kaikille ehtoollisvieraille.

Pääsiäisviikon torstaina Jeesus vietti perinteistä juhla-ateriaa opetuslastensa kanssa. Sen aikana hän otti erilleen sekä leivän että viinin ja antoi niille uuden merkityksen. Hänen seuraajansa saivat hengellisen aterian, joka vahvistaa yhteyttä häneen.

Tänä vuonna ehtoollispöytä kirkossa jää tyhjäksi. Pappi ei voi asettaa ehtoollista seurakunnalle yhteiseksi hengelliseksi ravinnoksi. Emme saa kokoontua yhteen.

Useita satoja vuosia sitten Suomessa elettiin jotakin vastaavaa. Silloin oli syynä köyhyyden ja sotien aiheuttama tilanne, seurakunnilta puuttui ehtoollisviini. Ohje oli lyhyt ja selkeä. Tulee rukoilla parempia aikoja ja odottaa kärsivällisesti, jotta seurakunta saa taas viettää ehtoollista.

Olen pysähtynyt tämän ajatuksen äärelle ”Nyt on aika odottaa ja kaivata”. Tällä hetkellä rukoilemme, että mahdollisimman moni varjeltuisi sairaudelta ja erityisesti sairauden vakavilta muodoilta. Mutta saamme rukoilla myös sen puolesta, että seurakunta pääsisi taas yhdessä viettämään ehtoollista. Kaipaaminen merkitsee myös sitä, että odotamme jotakin tärkeää. Nyt olemme ilman ehtoollista, mutta meillä on luottamus, että tilanne tulee muuttumaan.

Jeesus sanoi opetuslapsilleen "Hartaasti olen halunnut syödä tämän pääsiäisaterian teidän kanssanne ennen kärsimystäni". Ehtoollisen asettaminen ei tapahtunut yhtäkkiä, nopeasti. Sen taustalla oli odotus, pääsiäisaterian vieton odotus. Sen yhteyteen Jeesus oli varannut kristittyjen hengellisen aterian asettamisen. Me voimme tänä pääsiäisaikana mietiskellä ehtoollisen asettamista. Me voimme muistella, milloin viimeksi saimme olla ehtoollisella. Nyt saamme luottaa siihen, että se ateria kantaa seuraavalle ehtoolliselle saakka. Nyt on aika odottaa messua, jossa saamme yhdessä polvistua ehtoollispöydän ääreen.

Heikki Sariola

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.