Rakkaus on aina velassa

by lokakuuta 08, 2020 0 kommenttia

 ”Rakkaus on aina velassa” Näin luki koukeroisin kirjaimin koristeellisessa, suuressa huoneentaulussa hyvän nuoruudenaikaisen ystäväni kodissa. Tuo koti oli Tiistenjoen pappila ja taulun paikka oli ulosjohtavan oven yläpuolella. Taulua ja sen sanomaa ei voinut olla huomaamatta. Sanat tuntuivat tosilta. Eivät ne tuntuneet vaativilta vaan lempeältä kehotukselta. Siinä annettiin tehtävä, joka ei lopu koskaan.                                        

Taulu tuli mieleeni, kun luin ensi sunnuntain tekstin, jossa Jeesukselta kysyttiin, mikä on suurin käsky laissa. ”Jeesus vastasi: Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Matt.22:37-39. 

Emme taida pystyä tuota käskyä täyttämään pyrkimyksistä huolimatta. Niin vahva ja voimakas on oma itsekäs minämme. Paremmin meihin sopivat Jaakko Haavion kirjoittamat säkeet:         

                  On vaikeata rakastaa, vaan oppivani soisin.
                  Suo, että mielen itsekkään pois panna, Jeesus, voisin.
                  Kas loukkaannun, kun joku ei mun tahtoani nouda.
                  Ja kun mun auttaa pitäisi, en viitsi enkä jouda.
                  Oi Herra, tätä rukoilen, mä muuttuako voisin.
                  On vaikeata rakastaa, vaan oppivani soisin.

Jos muistaisimme, että ”Rakkaus on aina velassa”, emme koskaan voisi rakastaa toisiamme liikaa. Voisimme ehkä joskus työntää syrjään itsekkyytemme ja asettaa toisen ihmisen tarpeet omiemme edelle. Ehkä silloin helpommin antaisimme liiastamme tarvitseville. Ehkä voisimme paremmin ymmärtää toisia, joskus joustaa omista aikatauluistamme toisen tarvitessa apua. Ehkä jättäisimme ilkeän sanan sanomatta, loukkaavan teon tekemättä, jos miettisimme etukäteen, mitä sanamme ja tekomme saavat toisessa aikaan. Näin välttyisimme myös itse nauttimasta itsekkyytemme karvaita hedelmiä.

On yksi, joka on pystynyt täydellisesti rakkauden lain täyttämään, Jeesus Kristus, Vapahtajamme. Hän toi Isän hyvyyden maailmaan. Hän rakastaa meitä niin paljon, että tahtoo antaa meille iankaikkisen elämän. Emmekö tuon rakkauden tähden olisi myös valmiita jakamaan saamaamme lahjaa eteenpäin. ” Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” on vaikea toteuttaa, mutta siihen tulee pyrkiä. Rakkaus on aina velassa.

 Inkeri Koskela

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.