Hiljainen viikko

by huhtikuuta 14, 2017 0 kommenttia
Onkohan millään viikolla niin monta merkitystä, tai ilmaisua kuin juuri tällä kuluvalla viikolla on. Hiljainen viikko, piinaviikko, kärsimysviikko, pääsiäisviikko. Ortodoksit kutsuvat sitä myös suureksi viikoksi.

Viikko sijoittuu meillä aina kevääseen, maalis-huhtikuuhun, riippuen pääsiäisen ajankohdasta.

Väreillä on myös suuri merkitys kirkkovuodessa. Hiljaisen viikon väri on violetti. Katumuksen ja odotuksen väri - paastonajan väri.

Ehkä violetti väri viittaa jotenkin myös kärsimykseen. Me seuraamme Jeesusta hänen kärsimystiellänsä juuri tällä viikolla. Raamatun tekstit ovat tummia, väkeviä ja puhuttelevia. Ne kertovat kärsimyksestä, tuskasta, tuomiosta ja kuolemasta.

Pitkäperjantaina väri muuttuu mustaksi. Musta väri hiljentää ja vakavoittaa. Se kuvaa myös arvokkuutta ja pyhyyttä. Viimevuosina on tavaksi tullut kiirastorstain messun päätteeksi riisua alttari violetista väristä ja pukea se mustaan. Kaikki kynttilät sammutetaan.

Urutkin vaikenevat. "Käy yrttitarhasta polku", lauletaan hämärässä kirkossa. Mieleen painuvaa ja koskettavaa.

Pääsiäisaamun koittaessa värikin vaihtuu valkoiseksi. Se on ilon, riemun ja kiitoksen väri. Sanotaan, että aurinkokin tanssii pääsiäisenä. Pääsiäisajan kukat, valkoiset ja keltaiset narsissit juhlistavat ilosanomaa. Maalatut kananmunat kuuluvat pääsiäisen ruokapöytään. Muna on uuden elämän synboli. Se kätkee sisälleen aina uutta elämää ja uutta toivoa.

Kumpa voisimme elää tämän pääsiäisuskon todeksi arkipäivässä, kodin elämässä, työpaikalla ja kaikkialla. Se on iloista uskoa ja sen toivoisi olevan meidän kaikkien sydämissä.

Aurinkomme ylös nousi, paistaa voitto vuorella
lämmin valo sieltä loistaa, surut, murheet hajottaa.
Kokoon tulkaa taivaan linnut suvi-ilmaan puhtaaseen.
Visertäkää, pienet leivot, viinipuussa tuoreessa.

(Vk 105)

– Kaija Ala-Risku

Kurikan seurakunta

Julkaisija

Kurikan seurakunta on sinua varten, joka kaipaat elämääsi elävää seurakuntaa. Julkaisemme kirjoituksen myös Kurikka-lehdessä, Jurvan Sanomissa ja JP-Kunnallissanomissa.